На 27 май рожден ден има Елена Йончева, журналистка, депутат в 44-ото

...
На 27 май рожден ден има Елена Йончева, журналистка, депутат в 44-ото
Коментари Харесай

На 27 май рожден ден има...

На 27 май рожден ден има  Елена Йончева,  журналистка, народен представител в 44-ото Народно събрание.

Елена Николова Йончева е българска журналистка , политик, народен представител в 44 Народно Събрание (НС), прессекретар на Президентвото (2017)

Елена Йончева е родена на 27 май 1964 г. в град София, България.[2] Дъщеря е на Лариса и Никола Йончеви. Майка ѝ е рускиня, татко ѝ – българин. Има и брат Иван Йончев. Завършила е телевизионна публицистика в Москва с отличие.



От 1994 до 2009 г. има съвместно съжителство с политика Сергей Станишев, с който се познават още от студентските си години в Москва.

 

Работи за петъчното предаване „ Панорама “ по Канал 1 на Българска национална телевизия, водеща е в Канал 1, в програмата „ Екип 4 “, както и в публицистичното предаване „ Оригиналът  “ по TV7, дружно с Иван Гарелов.

През 2012 година със своя екип 16 дни снима живота в Халеб по време на гражданската война в Сирия.



Известна е с репортажите си от най-горещите точки на света, сред които споровете в Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и др.[2] Снимала е филм за българската база Свети Климент Охридски в Антарктида, за ромите в Лом, за футболиста от ПФК Левски Мариян Огнянов и други

Автор е на четири документални кино лентата за събитията в Украйна (Евромайданът, почнал през ноември 2013 година, и последвалата война в Донбас). През септември 2015 година президентът на Украйна Петро Порошенко подписва възбрана за влизане в страната на 388 политици и публицисти. Сред 41 публицисти и блогъри от целия свят попада и Йончева. След митинги от страна на авторитетни хора и организации, сред които и Комитетът за отбрана на журналистите[3], възбраната за Елена Йончева и още 28 публицисти е отменена[

През 2017 година Е. Йончева е част от инициативния комитет, издигнал за кандидат-президент Румен Радев. След като става президент, той я включва в екипа си като прессекретар на Президентството. Скоро по-късно тя напуща и е определена за народен представител в 44 Народно заседание от групата на Българска социалистическа партия. Там Йончева продължава да се изявява като журналист – прави документални филми, в който личат слабостите на ръководството. Тя прави филм за оградата по южната граница на България  href= " https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%99%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0#cite_note-5 " >[5]и показва, че тя елементарно може да бъде бъде премината, разпалвайки гнева на вицепремиера Валери Симеонов, който е виновен за градежа на оградата. Той упреква Йончева, че си служи с полуистини и замяна на обстоятелства. Симеонов твърди че тя е снимала оградата, още по времето когато тя не е била готова [6]. Като народен представител Йончева влиза в спор с ръководещите в това число и с премиера Бойко Борисов [7].[8] и министър Боил Банов.[9][10][11]

В началото на 2019 година прокуратурата повдига обвиняване против нея за пране на пари, обвързвано с аферата КТБ.[12] Елена Йончева дава отговор на обвиняванията с думите, че това е опит за заплашване, който е обвързван с разкритията ѝ за злоупотреби от страна на властимащи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР